Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Amit a Szótárról tudni kell

Robert Todd Carrol 1974-ben doktorált filozófiából, és 1977 óta a Sacramentoi Egyetem Filozófiai Tanszékének tagja. Fő érdeklődési területe a szkeptikus gondolkodás és annak története, amely témakörökből kurzusokat is tart az egyetemen. A kezdetben alig 50 szócikket tartalmazó Szkeptikus szótár megírásába 1994-ben fogott bele, hogy rendszerbe foglalja a szkepticizmus terminológiáját és ismeretanyagának alapjait. A http://www.skepdic.com címen az interneten is elérhető Szótár mára már egész kis lexikonná nőtte ki magát több, mint 500 szócikkel és 1,25 milliós havonkénti letöltésszámmal.

A Szótár magyarra fordításával kettős célt tűztünk magunk elé. Egyrészt szeretnénk, ha a Szótár az angolul nem tudók számára is elérhető lenne, másrészt - ami talán még fontosabb - szeretnénk rendszerezni, illetve a még kiforratlan esetekben kialakítani és egységesíteni a szkepticizmus magyar nyelvű terminológiáját. A fordítás jól halad, de minden segítségért hálásak vagyunk. Ha szeretnél beszállni a fordítócsapatba, vagy akár csak egyetlen szócikk lefordításával segítenél, jelentkezz a schipy [kukac] freemail.hu e-mail-címen. Köszönjük!

(Megjegyzés: ha segíteni szeretnél, ne jelentkezz kész fordítással, ugyanis az, hogy egy szócikk nincs kint a Szabadgondolkodón, most nem részletezett technikai okok miatt nem jelenti azt, hogy még nincs lefordítva. Előbb jelentkezz, és mi megmondjuk, hogyan segíthetsz.)

Az eddig elkészült szócikkek

abrakadabra - ad hoc hipotézis - anoxia - asztrológia - aura - áldilemma - Backster effektus - Barnum effektus - belemagyarázás - bőrlátás - csillaggyermek - csoportosítási illúzió - elfogult megerősítés - Forer effektus - földsugárzás - gabonakör - Hamis dilemma - hiperszenzoros érzékelés - ideomotoros tevékenység - istenek - istenhívő - isteni csoda-érv - jamais vu - kollektív hallucináció - levitáció - Marfa-fény - Mars-arc - mágikus gondolkodás - Mózes-szindróma - nem tudás, mint érv - Occam borotvája - "okos Hans" jelenség - prána - pszi - pszi-hibázás - pszichokinézis - publikálási elfogultság - Szelektív gondolkodás - szellemek - szubjektív megerősítés - tanúvallomás - teista - tekintélyre hivatkozás - telekinézis - telepátia - varázsló - vágyvezérelt gondolkodás - xenoglosszia.

Segítenél a fordításban?
írj a schipy [kukac] freemail.hu címre!

A Szkeptikus szótár a www.skepdic.com címen elérhető Skeptic's Dictionary magyar nyelvű változata.
A szótár Robert T. Caroll szellemi tulajdona, és szerzői jogokkal védett.
Felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges.
A mű publikálásához a John Wiley & Sons-tól kell engedélyt kérni
Nem kell külön engedély idézetek közléséhez, amennyiben megjelölésre kerül a szerző és a jogi helyzet.
A magyar webes változat szerkesztője: Lovasi Péter (skepdic [kukac] index.hu).
Fordítók : Lovasi Péter, Sipos Péter, Vizi Dávid, Darabos Edvárd Konrád [Nil], ...
A fentiektől eltekintve nem kereskedelmi célokra szabadon felhasználható a magyar változat.
Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!