Kedves Látogató!

Üdvözöllek a megújult külsejű Ateizmus Honlapon. Remélem, elnyeri tetszésedet az új megjelenés.

Legfrissebb újdonságok

2006. augusztus 21.: Egy új link a Másutt olvastuk... rovatban: Tudomány szócikk a Wikipédiában

2005. január 22.: Új link a Linkek rovatban: Szabadgondolkodó honlap

Swinburne istenérvei (Másutt olvastuk... rovat)

Szalai Miklós tanulmánya a Magyar Filozófiai Szemléből, melyben kritikusan megvizsgálja az egyik legismertebb keresztény filozófus, Richard Swinburne istenérveit.

Szimbólumunk

Honlapunk emblémája az LRE, azaz a Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú (Invisible Pink Unicorn, IPU), melyről a Wikipedia a következőket írja:

A Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú (LRE) egy elképzelt, nőnemű istenség, mely egyszarvú alakjában jelenik meg. Az istennőt az alt.atheism Usenet vitacsoport résztvevői találták ki más, parodisztikus istenségek alternatívájaként. Az alt.atheism FAQ szerint:

"Mint a legtöbb istennő, az LRE is láthatatlan és létezése felettébb valószínűtlen. Ennek ellenére heves viták dúlnak színéről, alakjáról, méretéről és nemlétezésének más tulajdonságairól. Éktelen harag lakozik benne az istenhívőkkel szemben és állítólag szent patáival széttapossa őket."

A "LRE-hívők" híres mondása szerint az LRE-hit két oszlopa, hasonlóan más vallásokhoz, a tudomány és a hit. Tudomány egyfelől, mert a tudomány szerint az LRE-nek láthatatlannak kell lennie, hiszen nem látjuk. Hit másfelől, mert a szívünk mélyén tudjuk, hogy az LRE létezik. Ez persze csupán más vallások teológiai elmélkedéseinek paródiája.

Mivel az LRE láthatatlan, senki sem tudja bebizonyítani, hogy nem létezik. De ha nem tudjuk érzékelni, honnan tudjuk, hogy rózsaszínű, vagy hogy egy szarva van? Az LRE kitalálóinak másik célja a különféle vallásokban lévő ellentmondások kifigurázása volt: valami nem lehet egyszerre "láthatatlan" és "rózsaszínű". Ehhez hasonlóan sokan úgy érvelnek, hogy a mindenhatóság és a mindentudás (mely vonásokat gyakran tulajdonítanak különféle isteneknek) egymásnak ellentmondó fogalmak, valamint sokan a Biblia vagy a Korán különböző fejezeteit tartják egymással ellentmondásban lévőnek.

A Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú emblémáját sokan az ateizmus nemzetközi szimbólumául javasolják, ezért vette át honlapunk is ezt az ábrát.