Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Ateizmus/Zuhanó repülő/Zuhanás a csendbe

Zuhanás a csendbe

Joe Simpsonról és Simon Yatesről, akik 1985-ben megmászták a Siula Grande csúcsot a Perui Andokban. Lefelé menet Joe megsérült és egy kb. 50 méter mély gleccserhasadékba esett. Itt gyakorlatilag biztos halál várt volna rá, azonban emberfeletti erőfeszítéssel, a törött lábával négykézláb mászva végül talált egy kijáratot a hasadékból és több nappal később visszajutott társaihoz, akik addigra biztosra vették, hogy meghalt.

Álljon itt egy Joeval készült interjú részlete:

- Azt mondta, nem akart egyedül meghalni. Gondolt-e Istenre a halál közelében?

- Anyám ír volt és engem elkötelezett katolikusnak neveltek. Egy időben pap akartam lenni, bár elég rémes pap lettem volna... 16 éves koromban feltettem néhány komoly kérdést a szerzeteseknek és nem igazán tudtak válaszolni, úgyhogy eldöntöttem, hogy nem fogok hinni Istenben. De mindig úgy gondoltam, tudja, hogy ha nagyon összetornyosulnak a felhők a fejem fölött, akkor talán visszafordulok és elmondok néhány üdvözlégy Máriát, tudja, "segíts ki ebből a helyzetből". Nos, amikor ott voltam a hegyen, egyszer sem tettem ezt, még a gleccserhasadék alján sem. Még csak nem is gondoltam valamiféle Istenre vagy mindenható lényre, amely lehajolna hozzám és megsegítene. Sőt, úgy érzem, hogy ha ebben hittem volna, akkor egyszerűen feladtam volna a küzdelmet és ott haltam volna meg. Úgyhogy azt hiszem, hogy részben ezért jelent meg az a magányérzés. 25 éves voltam, erős, egészséges, ambíciózus. Meg akartam mászni a világot és ott voltam a halál küszöbén. A világképemben nem volt halál utáni élet, nem volt paradicsom, nem volt mennyország. Csak halál volt. Ezért nagyon nem akartam elveszíteni az életet. Rendkívül tisztelem más emberek vallásosságát, legyenek akár keresztények, buddhisták, hinduk vagy muszlimok. Én csak... nekem egyszerűen csak nincs hitem és én próbára tettem az ateizmusomat és, ööö, ezek után én tisztelem a saját hitnélküliségemet. Azelőtt sohasem voltam teljesen biztos benne.


A történetről Zuhanás a csendbe címmel dokumentumfilm is készült.

Forrás: Szilágyi András

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!