Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Ateizmus/Mennyire erős a hitetlenséged?


Ha valaki úgy gondolja, hogy növelni vagy csökkenteni kellene az adókat, szabadon vitatkozhatunk vele errôl, ugyanakkor ha valaki azt mondja: "szombaton még a villanykapcsolót sem mozdíthatom meg", azt mondjuk rá: 'Rendben, ezt tiszteletben tartom.' Az a furcsa, hogy még miközben ezt mondom, akkor is átfut az agyamon: 'Vajon van itt ortodox zsidó, akit megbántottam azzal, amit mondtam?', de azt nem gondoltam, hogy 'vajon van itt [...] valaki, aki osztja ezt vagy azt a közgazdaságtani nézetet?', amikor az elôzô kijelentést tettem. Csak arra gondoltam: "Rendben van, különbözô a véleményünk.". De abban a pillanatban, amikor valami olyamit mondok, aminek köze van a valakinek a (és most is kockáztatok, és azt mondom, irracionális) hitéhez, akkor mindannyian borzasztóan védekezôvé válunk, és azt mondjuk, 'Nem, ezt nem támadjuk; ez egy irracionális hit, de nem, mi tiszteletben tartjuk. [Douglas Adams: A kétség lazaca]

Mennyire erős a hitetlenséged?

A The Rational Response Squad felhívást intézett a világ ateistáihoz, hogy "nyilvánítsák ki a kőkorszaktól való függetlenségüket". A társaság 1001 db példányt oszt ki a "The God Who Wasn't There" című filmből, amelyekért $24,98 helyett a jelentkezőknek csak a lelküket kell felajánlaniuk. A promóciós videó szerint:

A pokol szörnyű hely. És oda fogsz kerülni, ha Jézus nem bocsátja meg bűneidet. Ő azonban mindent meg fog bocsátani. Egyetlen kivétellel...

"De a ki a Szent Lélek ellen szól káromlást, nem nyer bocsánatot soha, hanem örök kárhozatra méltó;" [Márk. 3,29.]

Ha kijelented, hogy nem hiszel a Szent Lélek erejében vagy létezésében örök kárhozatra vagy ítélve.

Ha szeretnél egy példányt a "The God Who Wasn't There" című filmből, fel kell töltened a YouTube-ra egy rövid videót, melyben el kell követned azt a megbocsáthatatlan bűnt, hogy kijelented: nem hiszel a Szent Lélek létezésében.

Az akció célja annak előmozdítása, hogy a tudományhoz vagy politikához hasonlóan az emberek a vallásról is merjenek egymással kritikus hangvételben beszélni.

A felhívásra jelentkezni csak angol nyelvű videóval lehet, a filmet Amerikába ingyen küldik ki, Magyarországra viszont 8$ szállítási költséget számítanak fel. További információk a www.blasphemychallenge.com oldalon.

Kapcsolódó linkek:
A kárhozottak videói
A kihívás honlapja
A film honlapja

Video (Varga Gábor)


Creative Commons License Ez a cikk változatlan formában, a szerző megjelölésével és a http://www.szabadgondolkodo.hu címre mutató link elhelyezése mellett szabadon utánközölhető.

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!