Főoldal
Ateizmus
Harmadik kultúra
Naturalizmus
Szabadgondolkodás
Szkepticizmus
Ismeretterjesztés
Szépirodalom
Hírfigyelő
Segíts nekünk!
Könyvet keresel?
E-könyvek
Antikváriumok
Angol nyelvű könyvesboltok
Ismeretterjesztő könyvek jegyzéke
Ajánlott oldalak: Ateizmus honlap
Ateizmus.lap.hu
Szkeptikus.lap.hu
Szkeptikus blog
Valláskritika.lap.hu
Naturalista filozófia.lap.hu
X-Aknák
Ponticulus H.

Könyvtár - GYIK - Fórumok - Kapcsolat

Könyvtár/Ateizmus/Isteni "csodák"/Közbenjáró ima

Az Amerikai Fizikai Társulat (American Physical Society, APS) washingtoni irodája Hírlevelét Robert Park, a Maryland Egyetem fizikaprofesszora szerkeszti. A 2004. június 6-i számban jelent meg a következő hír:

KÖZBENJÁRÓ IMA: LEHET, HOGY
IMÁNK MEGHALLGATÁST NYERT

Három évvel ezelőtt a Columbia Egyetem kutatói arról számoltak be a Journal of Reproductive Medicine című tudományos folyóiratban, hogy a mesterséges megtermékenyítésnél kétszer akkora valószínűséggel jön létre terhesség, ha a nőkért egy idegenekből álló csoport imádkozik, még akkor is, ha az érintett nők nem is tudnak az imádkozás tényéről. Felismerve, hogy egy ilyen eredmény a tudomány létét veszélyezteti, a hírlevél tréfás felhívással fordult az olvasókhoz, „imádkozzanak, hogy ez a kijelentés téves legyen."

Ezen a héten vált ismeretessé, hogy ezt az imádságot feltehetően meghallgatták valahol. Természetesen senki nem ismételte meg az említett, meghökkentő eredményt hozó vizsgálatot. Időközben azonban kiderült, hogy a tanulmány egyik társszerzőjét leleplezték mint csalót. Dr. Daniel Wirth (aki jogász és nem orvosdoktor!) arról nevezetes az alternatív gyógyászok köreiben, hogy az érintés nélküli kezrátételes gyógyítás („non-contact therapeutic touch") hatékonyságát vizsgálta sebek gyógyulásánál. 2004. május 18-án a jelentések szerint Wirth ismételten bűnösnek vallotta magát egy csalási ügyben a Szövetségi Bíróság előtt, amelyben az Adelphia Communications cégtől kétmillió dollárt csalt ki. Az imádság hatásáról szóló cikk fő szerzője, Rogerio Lobo, a Columbia Egyetem szülészeti és nőgyógyászati tanszékének vezetője most azt állítja, hogy ő csak „szerkesztésbeli segítséget nyújtott" a cikkhez. Bruce Flamm, a Kalifornia Egyetem, Irvine klinikai szülészprofesszora, aki a Skeptic magazinban részletesen beszámol erről a hihetetlenül arcátlan tudományos csalásról, azt állítja, hogy a harmadik szerző, Kwang Cha, már eltávozott a Columbia Egyetemről, és nem hajlandó az ügyről nyilatkozni.

Forrás: Természet Világa 2004. augusztus, Bencze Gyula fordítása

Tudnivalók
Az oldal 2009. óta nem frissül, de a tartalom továbbra is elérhető. Egyes cikkeket a vallásos emberek sértőnek találhatnak.
Világnézet gombok
Helyezz el egyet a saját oldaladon!
Ajánlott oldalak
DanielDennett.lap.hu
RichardDawkins.lap.hu
Albumok
© 2004-2009. Impresszum - Oldaltérkép - Segíts nekünk!